6 kwietnia 2017

Migdałowy murzynek z jabłakmi


Murzynek idealny. Nie jest suchy, dzięki jabłkom odpowiednio wilgotny. I najważniejsze, robi się ekspresowo z tego co zawsze jest w kuchni:)


SKŁADNIKI:
- 150g masła
- 100g cukru
- 3 jajka
- 150g mąki
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka

Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 50ml mleka skondensowanego


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Miękkie masło utrzeć z cukrem do uzyskania jasnej puszystej masy. Dodać jajka jedno po drugim, ucierać po każdym dodaniu aż się połączą. Dodać mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Wymieszać aż do połączenia składników.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta.
Ciasto wylać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 45 minut.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w garnuszku razem z mlekiem. Mieszać do uzyskania całkowicie gładkiej masy. Od razu rozsmarować na cieście (szybko tężeje).

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz