29 kwietnia 2017

Owocowe muffinki z kruszonką



Bardzo puszyste i naładowane owocami. Dodatkowo słodka migdałowa kruszonka idealnie pasująca smakiem do malin i borówek. U nas słodki podwieczorek:)



SKŁADNIKI:

Babeczki:
- 2 jajka
- 100g miodu
- 150ml mleka
- 50ml oleju
- 225g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- borówki i maliny

Kruszonka:
- 100g mielonych migdałów
- 2  łyżki cukru
- 50g masła


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Babeczki:
Jajka roztrzepać widelcem. Dodać miód, mleko, olej i miksować do połączenia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy jajecznej. Miksować aż ciasto będzie jednolite - nie zbyt długo.
Ciasto przelać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Do każdej foremki dodać po 1 malince i kilka borówek.

Kruszonka:
Wszystkie składniki rozcierać miedzy palcami aż kruszonka będzie sypka.
Kruszonką obsypać wierzch każdej muffinki.

Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 20 minut.

SMACZNEGO:)

1 komentarz:

  1. Szybko i pysznie, takie desery lubię. Na deszczowe popołudnie- idealne :)

    OdpowiedzUsuń