17 kwietnia 2017

Mazurek z kremem kajmakowym


Wielkanocne święta nie mogą obejść się bez mazurka. Niby jest to ciasto kruche które spotykamy w każdej tarcie, jednak pięknie przyozdobione inaczej smakuje w Wielkanoc. Tym razem z dodatkiem pysznego kremu kajmakowego pomiędzy dwoma plackami delikatnie kruchego ciasta.... Ach, jakie te święta są słodkie;)


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 200g miękkiego masła
- 5 żółtek
- 100g cukru
- 200g mąki
- 100g mielonych migdałów
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
- 250g serka mascarpone
- 400g masy kajmakowej (gotowej lub kupnej)

Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 30g masła


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, mielone migdały, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypać po łyżce do masy jajecznej. Mieszać aż składniki się połączą.
Ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć na dwóch równych formach wyłożonych papierem do pieczenia.
Ciasta pieczemy pojedynczo w nagrzanym piekarniku 180C przez 15 minut.

Krem:
Serek mascarpone i masę kajmakową przełożyć do misy miksera i ubić na gładki puszysty krem.

Krem rozkładamy równomiernie na jeden placek, przykrywamy drugim i odstawiamy do lodówki do stężenia kremu - minimum 2 godziny.

Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z masłem ciągle mieszając, aż do powstania płynnej polewy.

Ciepłą polewą polewamy wierzch mazurka. Pozostawiamy do delikatnego wystygnięcia i dekorujemy mazurka.

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz