25 października 2020

Ciasto z gruszkami i budyniem

 

Korzystam z tego co nam jesień daje w sklepach - gruszki. Gruszki w połączeniu z budyniem to doskonałe ciasto na podwieczorek. 



SKŁADNIKI:
- 250g miękkiego masła
- 5 jajek
- 320g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 750ml mleka
- 700g gruszek
 
 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIEA:
 
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu w 750ml mleka.
 
Gruszki obrać, pociąć na ćwiartki, wydrąży gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki.
 
Żóltka oddzielić od białek. Masło utrzeć razem z cukre. Nastepnie cały czas ucierając dodawac po 1 żółtku aż poprzednie się dokładnie połączy.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodwac po łyżce do masy.
Białka ubić na sztywną piąnę. Dodać stoponiowo do masy mieszając łyżką. 

Polowę ciasta wyłorzyć na formę wyłorzoną papierem do pieczenia. Na to ukłądamy pokrojone kawałki gruszek. Na gruszki wylewamy budyń. Na budyniu rozsmarowujemy pozostałą część ciasta.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniuku 180C przez 60 minut.

SMACZNEGO:)

1 komentarz: