24 marca 2017

Sernik brownie



Wiadomo, że sernik i czekolada bardzo się lubią, więc brownie z sernikiem jest przepyszne. Ja dodałam jeszcze rodzynki w czekoladzie które idealnie połączyły oba ciasta. Ważne - brownie i polewa czekoladowa przechowywane w lodówce twardą:( trzeba więc szybko zjeść serniczek - o to u mnie nie było trudno;)



SKŁADNIKI:


Brownie:
- 110g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 200g cukru
- 110g mąki

Masa serowa:
- 3 jajka
- 2 białka
- 750g sera na sernik
- 200g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200g śmietany kremówki 30%
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- rodzynki w czekoladzie

Polewa:
- 100g mlecznej czekolady
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g masła


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Brownie:
Do garnka włożyć masło i dodać połamana na drobne kawałki czekoladę i rozpuszczać. Mieszając od czasu do czasu aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić do przestudzenia.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Powili wlewać przestudzona czekoladę. Dodać mąkę i miksować aż powstanie jednolita masa. 
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Brownie pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 20 minut.

Masa serowa:
Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Jajka ubić na puszystą masę. Dodawać partiami ser i cukier i miksować aż powstanie gładka masa. Wlać śmietanę i aromat waniliowy, zmiksować do połączenia. Dodać ubite białka i mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Masę serową wylać na upieczony spód brownies i obsypać rodzynkami w czekoladzie - delikatnie je wcisnąć w sernik, rodzynki i tak opadną podczas pieczenia.

Wstawić do nagrzanego piekarnika 130C i piec przez 90 minut. Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku przez minimum  2 godziny.

Polewa:
Czekolady połamać na drobne kawałki i umieścić w garnuszku razem z masłem. Podgrzewać na małym palniku ciągle mieszając, aż polewa będzie jednolita. Od razu polać zimny sernik.

SMACZNEGO:)

4 komentarze: