W sklepie zaczęły pokazywać się truskawki - jednak nie sa to słodkie letnie truskawki ale do ciast są idealne:) Więc coś owocowego, coś lekkiego i szybkiego w przygotowaniu. Pyszne na powitanie wiosny:)
SKŁADNIKI:
Spód:
- kilka okrągłych biszkoptów
Masa serowa:
- 700g serka waniliowego homogenizowanego
- 250ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 7 łyżek żelatyny
Galaretka:
- 200g truskawek
- 1 truskawkowa galaretka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód:
Biszkopty ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodawać serek homogenizowany partiami ciągle mieszając. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę i miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Masę serową przelać do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretka:
Galaretkę sporządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić i pozostawić w lodówce do delikatnego stężenia.
Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na wierzch sernika. Na wierzch wylać stężałą galaretkę. Pozostawić w lodówce przez minimum godzinę.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz