3 grudnia 2014

Ślimaczki z serem i truskawkami


Zabierałam się do nich bardzo opornie, gdyż z ciastem drożdżowym nie miałam dobrych początków - nawet mój mąż wątpił że coś z tego będzie.
A było PYSZNE ŚNIADANIE i jeszcze pyszniejszy podwieczorek:)


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 800g mąki do pieczenia chleba
- 10g suchych drożdży
- 100g masła
- 250ml mleka
- 1 cukier waniliowy
- 80g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli

Nadzienie:
- dżem truskawkowy
- serek puszysty waniliowy

Lukier:
- 1/3 filiżanki wrzątku 
- cukier puder


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Masło roztapiamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Odczekujemy aż mleko będzie letnie i dodajemy schłodzone masło i roztrzepane jajka.
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać sól. Następnie wlać płynne składniki. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (około 2 godziny).
Wyrośnięte ciastko krótko wyrobić. Odjąć z ciasta małą kulę, którą rozwałkować bardzo cienko na wymiar formy do pieczenia - to będzie spód ślimaczków (aby nie wyciekło nadzienie). Resztę ciast rozwałkować na grubość ok 2-3 mm podsypując mąką aby ciasto się nie kleiło.

Nadzienie:
Dżem przekładamy do garnuszka i podgrzewamy do płynnej konsystencji. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Rozwałkowane ciasto smarujemy serkiem, pozostawiając nie posmarowane brzegi. Następnie ciasto smarujemy dżemem. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na części około 4-5 cm. 

Przekładamy poziomo do formy wyłożonej papierem do pieczenia i spodem z wcześniej rozwałkowanego ciasta. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do drugiego rośnięcia na około 30 minut.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 C przez 15 minut.

Lukier:
Do filiżanki wlewamy 1/3 wrzątku. dosypujemy tyle cukru pudru aż uzyskamy gęstą białą konsystencję - intensywnie mieszamy.
Jeszcze ciepłe bułeczki lukrujemy.

SMACZNEGO:)

4 komentarze:

  1. Ile lukru, mniam. :) Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie zapomniałam opisać lukrowania😄 zaraz uzupełnię.
    Ja zrobiłam własny lukier - 1/3 filiżanki wrzątku i wsypywalm cukier puder aż do uzyskania bardzo białej i gęstej konsystencji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Och! Jak cudownie byłoby mieć teraz takiego ślimaczka na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja córka - największa na świecie lukromanka - byłaby wniebowzięta

    OdpowiedzUsuń