23 grudnia 2023

Korzenny sernik



Sernik doskonały na święta. Pachnący cynamonem, puszysty i smakuje każdemu.



SKŁADNIKI:

Spód:
- 150g czekoladowych herbatników 
- 50g roztopionego masła
- 1 łyżeczka cynamonu

Masa serowa:
- 4 jajka
- 100g cukru
- cukier z wanilią
- 700g serka na sernik
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 100g jogurtu greckiego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:
- masa kajmakowa
- cynamon
- ciasteczka korzenne



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Herbatniki drobno pokruszyć. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masą cząsteczkową wyłorzyć spód formy. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej. 

Masa serowa:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce ser i delikatnie mieszać. Dodać cukier z wanilią i przyprawę korzenną. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną. 
Masę serową wlać na ciasteczkowy spód. 

Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C prze 1 godzinę. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku przez min. 2 godziny. 

Polewa:
Masę kajmakową podgrzać z cynamonem. Wystudzony sernik oblać polewą. Udekorować ciasteczkami. 

SMACZENGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz