Sernik doskonały na święta. Pachnący cynamonem, puszysty i smakuje każdemu.
SKŁADNIKI:
Spód:
- 150g czekoladowych herbatników
- 50g roztopionego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Masa serowa:
- 4 jajka
- 100g cukru
- cukier z wanilią
- 700g serka na sernik
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 100g jogurtu greckiego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
- masa kajmakowa
- cynamon
- ciasteczka korzenne
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód:
Herbatniki drobno pokruszyć. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masą cząsteczkową wyłorzyć spód formy. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce ser i delikatnie mieszać. Dodać cukier z wanilią i przyprawę korzenną. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną.
Masę serową wlać na ciasteczkowy spód.
Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C prze 1 godzinę. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku przez min. 2 godziny.
Polewa:
Masę kajmakową podgrzać z cynamonem. Wystudzony sernik oblać polewą. Udekorować ciasteczkami.
SMACZENGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz