Robimy je kilka razy przed świętami gdyż podczas studzenia już kilka pierniczków znika z blachy;) a po udekorowaniu puszka szybko robi się pusta:):):) W końcu pierniki są tylko raz w roku wiec trzeba ich zjeść na cały rok!!!
SKŁADNIKI:
- 100g masła
- 80g miodu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 500g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 80g miodu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 500g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Masło, miód i cukier rozpuścić w garnuszku i pozostawić do wystudzenia.
Mąkę i sodę przesiać do miski. Dodać przestudzoną masę miodową, jajka, przyprawę do piernika i cynamon. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Powinno być gładkie i nie klejące. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na ok 5 mm i wycinać foremkami pierniczki. Im grubsze tym będą bardziej miękkie.
Pierniki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 10 minut.
Po wystudzeniu udekorować według upodobań.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz