Zapakowane i gotowe na szkolny kiermasz! Tym razem faktycznie hurtowo wypiekane, a przy ozdabianiu brakowało nam miejsca na stole;) Sprzedały się wszystkie!
SKŁADNIKI:
- 100g masła
- 80g miodu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 500g mąki
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 2 jajka
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka cynamonu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę, sodę i kakao przesiać do miski. Dodać przestudzoną masę miodową, jajka, przyprawę do piernika i cynamon. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Powinno być gładkie i nie klejące się do rąk. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Masło, miód i cukier rozpuścić w garnuszku i pozostawić do wystudzenia.
Schłodzone ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na ok 5 mm i wycinać foremkami pierniczki. Im grubsze tym będą bardziej miękkie.
Pierniki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 10 minut.
Po wystudzeniu udekorować według upodobań.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz