24 grudnia 2023

Pierniki na kiermasz

 

Zapakowane i gotowe na szkolny kiermasz! Tym razem faktycznie hurtowo wypiekane, a przy ozdabianiu brakowało nam miejsca na stole;) Sprzedały się wszystkie!


SKŁADNIKI:

- 100g masła
- 80g miodu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 500g mąki
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 2 jajka
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka cynamonu



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę, sodę i kakao przesiać do miski. Dodać przestudzoną masę miodową, jajka, przyprawę do piernika i cynamon. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Powinno być gładkie i nie klejące się do rąk. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Masło, miód i cukier rozpuścić w garnuszku i pozostawić do wystudzenia. 
Schłodzone ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na ok 5 mm i wycinać foremkami pierniczki. Im grubsze tym będą bardziej miękkie. 
Pierniki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pierniczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 10 minut. 
Po wystudzeniu udekorować według upodobań.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz