29 grudnia 2023

Cynamonki

 


Najlepszy, najprostszy, jedyny który zawsze wychodzi - przepis na doskonałe cynamonki:)!!



SKŁADNIKI:

- 450g mąki
- 5g suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 60g roztopionego masła
- 200ml mleka

Nadzienie cynamonowe:
- 50g roztopionego masła
- cukier brązowy
- cynamon



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszytskie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Ja używam miksera - ciasto musi wyrabiać się przez min. 15 minut aż będzie godnie i elastyczne.
Przekładamy do opruszonej mąką miski, przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto kilka razy ugniatamy i wałkujemy na prostokąt. 

Nadzienie cynamonowe:
Masło roztopić. Wystudzonym masłem posmarować rozwałkowane ciasto, pozostawiając jeden dłuższy margines. Obsypać cukrem i cynamonem.
Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na kawałki ok 2-3 cm. Ułożyć cynamonki w formie zachowując między nimi odstępy. Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Wyrośnięte cynamonki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 15 min (góra - dół).

Wystudzone można polukrować lub obsypać cukrem pudrem. My najbardziej lubimy takie bez niczego - po prostu cynamonki:)

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz