1 stycznia 2024

Focaccia

 


Puszysty włoski chlebek z chrupiącą skórką. Pyszny dodatek do kolacji lub do zapakowania na drugie śniadanie:) Bardzo prosty w przygotowaniu - wymaga tylko czasu do wyrośnięcia. 



SKŁADNIKI:

- 600g mąki typ 00
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 400ml ciepłej wody
- 20g oliwy

Dodatkowo:
- oliwki
- suszone pomidory / pomidorki koktajlowe
- rozmaryn / zioła włoskie



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier i wymieszać. Dodać ciepłą wodę i oliwę i wyrabiać ciasto aż będzie sprężyste. Wyrabiać ok 15-20 min. Ciasto będzie się kleiło do rączek ale musi ładnie odchodzić od ścianek miski. 

Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozciągnąć palcami na całą powierzchnię. Ciasto skropić oliwą. Formę szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do schłodzenia do lodówki  na całą noc. 

Dnia następnego ciasto wyjąć z lodówki ok 2 godzin przed pieczeniem aby nabrało pokojowej temperatury. Przed pieczeniem w cieście zrobić palcami wgniecenia - dziurki - jeśli ciasto klei się do palców to natłuścić je oliwą. Obsypać ziołami, a w dziurki włożyć pokrojone oliwki i pomidorki. 

Jeśli chcemy focaccie upiec tego samego dnia, można pominąć etap chłodzenia w lodówce.

Focaccie pieczemy w nagrzanym piekarniku 220 C (góra-dół) przez 20 minut. 

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz