14 stycznia 2024

Piernik z serem

 


Miał być sernik piernikowy a wyszedł piernik sernikowy:) Taki testowy, robiony pierwszy raz. I już wiem, że warto zrobić więcej masy serowej i większe dziury na jej uzupełnienie w pierniku :))) Poza tym BARDZO SMACZNY!!



SKŁADNIKI:

Piernik:
- 3 jajka
- 100g cukru
- 120 ml oleju
- 100 ml miodu
- 360g mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Masa serowa:
- 300g serka na sernik
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa:
- 100 ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej czekolady


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Piernik:

Miód podgrzać z przyprawą do piernika. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać olej i podgrzany miód. Mąkę przesiać i połączyć z kakao. Dodawać do ciasta łyżka po łyżce aż całkowicie się połączy.
Trzy czwarte masy przelewamy do formy. Resztę dodamy na masę serową.

Masa serowa:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wymieszać aż do połączenia składników.

Masę serową przełożyć na piernik kleksami, i nierównomiernie rozprowadzić. Na wierzch wyłożyć pozostałą część piernika.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 45 minut - do suchego patyczka.

Polewa:
Śmietankę podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści. 
Gotową polewę przelać na ciasto.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz