Smacznie i jesiennie. Niestety letnich owoców już długo nie zobaczymy a pomysły na ciasta trzeba zmieniać na jesienne. Trudno. Jesień też potrafi być smaczna. Zwłaszcza w czekoladowej wersji:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 100g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 150g cukru
- 80g kakao
- 4 jajka
- 200g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 sody oczyszczonej
- 3 gruszki
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 50g masła
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
W garnuszku roztapiamy masło. Dodajemy połamaną czekoladę, cukier i kakao. Podgrzewać, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
W osobnej misce roztrzepać jajka aby się połączy i nabrały powietrza. Dodać ciepłą masę czekoladową i dokładnie wymieszać aż składniki się połączą.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.
Całość przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzch ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 C przez 45 minut.
Polewa:
W garnku roztapiamy masło. Równocześnie dodać połamaną czekoladę i mleko. Całość podgrzewać i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z palinka i dodać cukier puder ciągle mieszając aż masa będzie gładka. Od razu przelać na wystudzone ciasto.
SMACZNEGO:)
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się to ciasto zapowiada i ja jestem zdania, że mi z pewnością by one smakowało. Ja także lubię wykonywać ciasto czekoladowe z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ i jestem przekonany, że będzie to hit na najbliższe miesiące.
OdpowiedzUsuń