Do sernika na zimno podchodziłam już dwa razy, ale dopiero trzeci jest udany. Warto nie odpuszczać:)
SKŁADNIKI:
Spód:
- 150g biszkoptów
- 50g masła
- 1 łyżeczka kawy
Masa serowa:
- 500ml śmietanki 30%
- 250g serka mascarpone
- 100g cukru pudru
- 20g żelatyny
- 100ml gorącej wody
Dodatkowo
- kakao do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód:
Masło roztopić. Biszkopty drobno rozkruszyć, dodać łyżeczkę kawy (nie zaparzonej) i połączyć z wystudzonym masłem. Masę wyłożyć na dno tortownicy. Odstawić do lodówki.
Masa serowa:
Schłodzoną śmietankę ubić dodając cukier puder. Zmniejszyć obroty i dodać łyżka po łyżce serek mascarpone, mieszać aż masa będzie jednolita.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wlać do masy serowej nie przerywając miksowania.
Gotową masę serową przelać na schłodzony spód.
Całość schłodzić w lodówce minimum przez 2 godziny.
Przed podaniem oprószyć kakao.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz