Jest wiele pysznych połączeń czekolady i owoców. Oczywiście królują truskawki. Sezon truskawkowy już zakończony, więc korzystam z tego co mamy świeże. A śliwki nadają się idealnie. Czekoladowe ciasto, śliwki tylko zabrakło czasu i sił na polewę, a ciasto zostało już zjedzone przez gości:)
SKŁADNIKI:
- 100g gorzkiej czekolady
- 120g masła
- 200g cukru
- 4 duże jajka
- 120g mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 800g śliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Masło utrzeć z cukrem na jasny krem. Dodać kolejno jajka, czekając aż poprzednie dobrze się połączy. Dodać przestudzoną czekoladę i miksować do uzyskania jednolitej puszystej konsystencji.
W osobnym naczyniu łączymy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy czekoladowo-jajecznej łyżka po łyżce delikatnie mieszając lub na na najmniejszych obrotach miksera.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (25x35).
Śliwki umyć i wyjąć pestki. Połówki śliwek gęsto poukładać na wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 45 minut.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz