30 września 2016

Brownie z bezą



Czy tylko ja mam zawsze niezapowiedzianych gości? I co upiec, jeśli goście będą za 2 godziny?:) Musi być łatwe, szybkie, no i z ograniczonej ilości składników jakie znajdę w lodówce. Tak powstaje wyśmienite, mocno czekoladowe brownie z pyszną bezą. Powinno po upieczeniu wystudzić się w uchylonym piekarniku minimum przez godzinę - wtedy beza nie upadnie, ale ja nie miałam tyle czasu:)


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 100g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 200g cukru
- 50g mąki
- 50g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:
- 3 białka
- 200g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Jajka miksować z cukrem na puszystą masę. Dodać jeszcze ciepłą czekoladę i wymieszać do połączenia.
Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia. dodać do masy czekoladowej. Całości mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Włożyć do nagrzanego piekarnika 180C do momenty zrobienia bezy.

Beza:
Białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać partiami cukier. Nie przerywając ubijania dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i miksować do uzyskania gładkiej świecącej masy.
Masę wyłożyć na podpieczone ciasto i kontynuować pieczenie zmniejszając temperaturę do 160C. Ciasto w całości piec przez 40 minut, aż beza nabierze złotego koloru.

SMACZNEGO:)

1 komentarz:

  1. taka niewystudzona w piekarniku beza też jest niesamowita! Pyszne ciasto Ci się upiekło :)

    OdpowiedzUsuń