2 września 2016

Sernik z jagodami




Ten sernik był na życzenie gościa, który się nie pojawił. Niech żałuje, bo sernik był wyśmienity.


SKŁADNIKI:

Spód:
- 250g markizów z białym nadzieniem
- 50g masła

Masa serowa:
- 4 duże jajka
- 200g cukru
- cukier waniliowy
- 100g śmietany 18%
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 kg serka do sernika
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 200g jagód

Polewa:
- 200g białej czekolady
- 3 łyżki śmietany 30%
- 100g jagód


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Masło roztopić. Ciasteczka bardzo drobno rozkruszyć w blenderze i połączyć z wystudzonym masłem. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki.

Masa serowa:
Jajka rozdzielić, żółtka osobno, białka osobno. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka wlać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i miksować na kremową pianę. Dodać śmietanę, aromat waniliowy, budyń w proszku i ser. Miksować do połączenia składników. Delikatnie dodać ubite białka i wymieszać aż masa będzie jednolita. Na koniec wsypać jagody i przemieszać.
Masę wylać na schłodzony spód.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170C przez godzinę. Po upieczeniu sernik studzimy w uchylonym piekarniku.

Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Polewę wylewamy na ciasto. Na wierzch układamy jagody.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz