Jesień i dynia same zachęcają do szukania przepisów. Nawet dzieci wołają - dyniowe to, dyniowe tamto. Muffinki są szybkie w wykonaniu, idealne do śniadaniówki i na podwieczorek. Dyniowe są puszyste, pomarańczowe i pięknie pachną cynamonem, goździkami… Z przepisu wyszło mi 15 dużych muffinek.
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 150g cukru
- 120ml oleju
- 60 ml mleka
- 300g puree z dyni
- 160g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Dodatkowo:
- suszona żurawina
Polewa:
- 50ml mleka skondensowanego
- tabliczka białej czekolady
SPOSÓB PRZYRZADZENIA:
Jajka ubić z cukrem. Dodać olej, mleko, puree z dyni i dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Dodawać do masy po łyżce. Mieszać aż całość dokładnie się połączy i masa będzie jednolita - ciasto musi być gęste.
Żurawinę drobno pokroić i wmieszać do ciasta. Ciasto nakładać do foremek do 3/4 wysokości.
Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C (góra-dół) przez 30 min.
SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz