Puszysty i pachnący jesienią sernik dyniowy z dodatkiem kajmakowo-czekoladowej polewy. Idealnie łączy się z korzennymi ciasteczkami i cynamonem. Jednak to dzięki dyni mamy intensywnie pomarańczowy kolor i kremową konsystencję.
SKŁADNIKI:
Spód:
- 170g korzennych ciasteczek
- 50g masła
Masa serowa:
- 4 jajka
- 100g cukru
- 250g puree z dyni
- 750g serka na sernik
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
- 150ml masy kajmakowej czekoladowej
- kilka ciasteczek korzennych do dekoracji
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Masło roztopić. Ciasteczka drobno pokruszyć i dodać do masła. Wymieszać i wyłożyć na dno formy mocno dociskając. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać puree dyniowe i mieszać aż dokładnie się połączy. Do masy dodawać ser po łyżce aż poprzednia się połączy. Nie mieszać dłużej niż to potrzebne ale masa musi być jednolita. Dodać przyprawę piernikową, cynamon i mąkę ziemniaczaną i delikatnie kilka razy przemieszać.
Masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy.
Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C (góra-dół) przez godzinę. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy do wystudzenia na min. 2 godziny.
Masę kajmakową podgrzewamy aż zrobi się płynna i wylewamy na wierzch sernika. Ilość masy od wielkości sernika i czy chcemy cienką czy grubą warstwę. Ja postawiłam na grubą warstwę. Masa kajmakowa nie stwardnieje jak czekolada tylko zostania delikatnie miękka. Wierzch obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami korzennymi.
SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz