15 listopada 2025

Burgery z buraka

 


Moje ulubione hamburgery. Przepis testowałam wiele razy aż do uzyskania idealnego. Zasada jest taka, aby było 2 razy więcej tartych buraków w stosunku do płatków owsianych. Mieszanka buraków i płatków musi być odstawiona do napęcznienia. Przyprawy dodajemy według uznania. Można podawać z ulubionymi składnikami - polecam do buraka bazyliowe pesto i kozi ser. 


SKŁADNIKI:

- 3 buraki - po starciu ok 200g
- 100g płatków owsianych
- sól, pieprz, zioła prowansalskie


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Buraki zetrzeć na średnich oczkach. Wymieszać z płatkami owsianymi i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie zblendować na puree - nie musi być idealnie gładkie. Dodać przyprawy i wymieszać. Ręce nawilżyć oliwą (polecam taką z chili) i uformować burgery. W zależności od wielkości wychodzą 2-3 burgery. 
Burgery można grillować na grillu elektrycznym lub usmażyć. Ja wybieram grila - szybciej. Podawać z bułką pełnoziarnistą i ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz