23 listopada 2014

Czekoladowo - orzechowy wieniec


Zima idzie coraz większymi krokami, co coraz bardziej przekłada się na moje wypieki.Tym razem orzechy laskowe które dostałam od dziadka - już obrane - dziękuje:)
W cieście najlepsza jest polewa - zakochacie się w niej! Jestem z niej niesamowicie dumna - nie za słodka, nie lejąca, gruba czekoladowa warstwa - PYCHA:)


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 100g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 100g cukru
- 200g mąki
- 100g zmielonych orzechów laskowych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao

Polewa:
- 100ml mleka skondensowanego słodzonego
- 100g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ciasto:
W garnuszku rozpuścić masło i pozostawić do ostudzenia.
Czekoladę potrzeć na tarce o małych oczkach.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Ubijać aż skłądniki się połączą.
W osobnym naczyniu połączyć mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać pokruszone orzechy. Mieszankę mąki dodawać po jednaj łyżce do masy mieszając łopatką lub na najmniejszych obrotach mikserem. Dodać kolejną porcję aż poprzednia się całkowicie połączy z masą.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku 170 C przez około 40 minut.

Polewa:
Mleko skondensowane podgrzać w rondelku. Do gorącego mleka włożyć połamaną na kostki czekoladę. Ciągle mieszać, aż czekolada się roztopi. Dodać łyżeczkę masła. Mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji.
Polewę rozsmarować na wystudzone ciasto.


SMACZNEGO:)


W orzechowym raju 3 Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

3 komentarze: