16 listopada 2014

Karpatka



Każdej zimy musi być karpatka. Tym razem za namową mojej rodziny pojawiła się już jesienią. Tak dawno jej nie piekłam, że zapominałam jaka jest pyszna:)
Piekę zawsze największą blachę a i tak znika  cała jednego popołudnia.


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 250ml wody
- 125g masła
- 150g mąki
- 4 jajka

Krem
- 2 budynie waniliowe
- 750ml mleka
- 200g masła


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Zagotować wodę z masłem. Wsypać mąkę i zmniejszyć ogień. Mieszać bardzo energicznie aż powstanie jednolita, gładka masa. Wystudzić.
Do zimnego ciasta wbić kolejno jajka i miksować przez ok 5 minut aż masa będzie gładka.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną połowę ciasta rozprowadzić cienką warstwę na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku 200 C przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Drugą polowe ciasta upiec tak samo.

Krem:
Z mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować. Do zimnego mleka wsypać 2 budynie i wymieszać. Wlać do gotującego się budyniu. Zmniejszyć ogień i mieszać przez kilka minut aby nie powstały grudki.Budyń wystudzić.
Do zimnego dodać po kawałkach miękkie masło i miksować kilka minut aż masa będzie miała kremową, gładką konsystencję.

Wystudzone Ciasto przełożyć kremem i obsypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO:)



1 komentarz: