20 czerwca 2015

Tort truskawkowo-migdałowy



Kolejny tort w moich zasobach. Tym razem jestem z niego bardzo dumna. Nie tylko zachwycił wszystkich wyglądem ale również smakiem. Bardzo delikatny i idealnie truskawkowy. A dodatkowo świetnie się kroi - po prostu idealny:)



SKŁADNIKI:

Biszkopt
- 2 jajka
- 80g cukru
- 1 łyżka wrzątku
- 70g mąki
- 70g mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Krem:
- 600g śmietanki 36%
- 100g serka mascarpone
- 100g cukru pudru
- 2 łyżki likieru migdałowego

Dodatkowo:
- 500g truskawek
- 50g likieru migdałowego


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Biszkopt:
Jajka i cukier miksujemy na wysokich obrotach. Dodajemy 1 łyżkę wrzątku i miksujemy do uzyskania puszystej białej piany.
W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Mieszankę dodajemy do masy jajecznej. Bardzo delikatnie i krótko mieszamy aby masa nie opadła.
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczmy w nagrzanym piekarniku 170C przez 15min. Po upieczeniu, biszkopt od razu zdejmujemy z papieru.

To jest przepis na jeden biszkopt. Do toru wykorzystałam 3 takie biszkopty.

Krem:
Śmietankę i serek umieszczamy w misie miksera i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i likier.
Jeśli krem jest mało zwarty, wodnisty (to zależy od śmietanki), można dodać fix do śmietany razem z cukrem pudrem.

Tort:
Jeden biszkopt układamy na paterze. Nasączyć go 1/3 likieru migdałowego. Na blat tortu wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać. Na kremie poukłądać pokrojone w plasterki truskawki. Przykryć drugim biszkoptem. Powtórzyć czynnośc nasączenia likierem, nałożyć krem i truskawki. Przykryć ostatnim biszkoptem i również nasączyć likierem. boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem. Wierzch tortu udekorować plasterkami truskawek a boki obsypać migdałami.


SMACZNEGO:)

4 komentarze: