Końcówka sezonu na rabarbar uwieńczona wielkim sukcesem. Bardzo delikatne, słodkie z kwaśnym rabarbarem, obficie obsypane cukrem pudrem... Idealne na letnie popołudnie:)
SKŁADNIKI:
- 125g mleka
- 200g masła
- 2 jajka
- 250g śmietany 185
- 180g cukru
- cukier waniliowy
- 480g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczanej
- 1kg rabarbaru
- cukier
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w różnej wielkości kawałki. Kawałki rabarbaru obficie obsypać brązowym cukrem i dokładnie wymieszać.
Masło i mleko podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia masła. Pozostawić do lekkiego przestudzenia - mieszanka powinna być ciepła.
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
W osobnym naczyniu ubić jajka z cukrem do uzyskania białej piany. Dodać śmietanę i cukier waniliowy i mieszać do połączenia. Dodawać mąkę z proszkiem i sodą na zmianę z ciepłym mlekiem z masłem. Dodawać porcjami aż poprzednia dokładnie się połączy.
Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch delikatnie i bardzo gęsto poukładać kawałki rabarbaru.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 175C przez 40 minut. Wystudzić i mocno obsypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO:)
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuń