21 czerwca 2015

Sernik z białej czekolady



Bardzo polubiłam eksperymenty z sernikiem. Sernik sam w sobie jest tak pysznym klasykiem, że nie można go zepsuć. Był już czekoladowy to tym razem z białą czekoladą i dodatkiem borówek. I jest o niebo lepszy od klasycznej czekolady. Jak powiedział mój mąż - można by go było sprzedawać:)



SKŁADNIKI:

Spód:
- 200g markizów z waniliowym nadzieniem
- 50g masła

Sernik:
- 5 jajka
- 180g cukru
- 100ml mleka
-  400g białej czekolady
- 1kg serka zmielonego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:
- 200g borówek


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Masło roztopić. Ciasteczka bardzo drobno rozkruszyć w blenderze i połączyć z wystudzonym masłem. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki.

Sernik:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do wystudzenia.
Jajka rozdzielić, żółtka osobno, białka osobno. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka wlać do miski, dodać cukier i miksować na kremową pianę. Dodać mleko i rozpuszczoną czekoladę i ser. Miksować do połączenia składników. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Masę wylać na schłodzony spód. Wierzch obsypać borówkami.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170C przez godzinę. Po upieczeniu sernik studzimy w uchylonym piekarniku.

SMACZNEGO:)

3 komentarze:

  1. 400 g czekolady? Jestem w niebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakosze sernika też będą;) 400g wydaje sie sporo, ale wtedy dopiero czuć smak czekolady i sernika - mmmmm....

    OdpowiedzUsuń
  3. no no po takiej rekomendacji, nic tylko rozgrzewać piekarnik :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń