14 czerwca 2015

Sernik z brzoskwinią


Sernik był pomysłem moich pracowników i miał być z letnimi owocami. Jenak nie zawsze jest w sklepie to czego oczekujemy, więc trzeba improwizować. Z brzoskwiniami sernika jeszcze nie piekłam a na letnie owoce przyjdzie czas:)



SKŁADNIKI:

SPÓD:
- 200g herbatników z cytrynowym nadzieniem
- 50g masła

MASA SEROWA:
- 1kg twarogu na sernik
- 125g masła
- 200g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 puszka brzoskwiń

BEZA:
- 5 białek
- 100g cukru pudru
- garść migdałów


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:
Masło roztopić i pozostawić do ostudzenia. Herbatniki drobno pokruszyć w blenderze i połączyć z masłem. Masę równo wyłożyć i docisnąć do dna blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki.

MASA SEROWA:
Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jasnej puszystej masy. Nie przerywając ucierania wbić jajka i mieszać aż składniki dokładnie się połączą. Zmniejszyć obroty miksera do najmniejszych i dodawać po łyżce ser. Na koniec dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszać aż masa będzie jednolita.
Masę serową wylać na spód z ciasteczek.
Brzoskwinie osączyć i pokroić na 4 części. 
Na masie serowej ułożyć brzoskwinie kawałek przy kawałku.

BEZA:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Ubitą pianę wyłożyć na masę serową i obsypać migdałami.

Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 1 godzinę. Po upieczeniu sernik wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz