Truskawek coraz więcej, więc i wypieków z truskawkami coraz więcej. Tym razem mocno kruchy spód migdałowy z delikatną pianką budyniową i truskawkami. Niektórzy twierdzą, że zbyt suchy spód, ale jak dla mnie świetny na wiosenny deser z herbatką.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 300g mąki
- 250g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
Pianka:
- 6 białek
- 180 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 120g budyniu śmietankowego w proszku
- 100g rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
-500g truskawek
- 100g migdałów
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybko zagnieść ciasto - nie wyrabiać zbyt długo.Ciasto wychodzi bardzo klejące. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 1/4 i 3/4. Każdą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny.
Większą część zmrożonego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie ugniatamy ciasto dłonią.
Pieczemy spód w temperaturze 180 C przez 18 minut.
Pianka:
Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie dodajemy połowę cukru. Na koniec ubijania dodajemy pozostałą cześć cukru zmieszaną z budyniem i cukrem waniliowym. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy roztopione zimne masło i delikatnie mieszamy. Piankę wylewamy na upieczony spód.
Na wierzch układamy ćwiartki truskawek. Posypujemy migdałami. Wyjmujemy pozostałą, mniejszą cześć ciasta i tak samo ścieramy na tarce o grubych oczkach na truskawki.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 50 minut.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz