Kolejna tarta w tym tygodniu - chyba dlatego że robi się ją błyskawicznie i pasują do niej każde owoce, a ja owoce uwielbiam. No i jest idealnym letnim deserem.
Tym razem z płynnym nadzieniem, i trudniej jest o idealne ułożenie owoców - mnie się poobracały w różne strony:)
SKŁADNIKI:
Spód:
- 200g mąki
- 100g masła
- 2 żółtka
- 50g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Masa waniliowa:
- 200ml mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 60g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżki mąki
- 300 g brzoskwiń
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywcza i wkładamy do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy na formę do tarty. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem, zwłaszcza w zagięciach.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 15 minut do złotego koloru.
Masa waniliowa:
Wszystkie składniki miksujemy na najwyższych obrotach, aż powstanie puszysta piana. Masę wylewamy na ostygnięty spód.
Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na tartę.
Tartę ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C i pieczemy przez 20 minut. Trzeba bardzo uważać podczas przenoszenia tarty do piekarnika, gdyż masa jest płynna i najbardziej delikatne ruchy przesuwają starannie ułożone brzoskwinie:)
SMACZNEGO:)
Smaczny posiłek :)
OdpowiedzUsuńCudownie słoneczna, kusi ogromnie :)
OdpowiedzUsuń