Najczęściej te najprostsze ciasta są najlepsze:) A że mamy już sezon na truskawki to grzechem było by ich nie wykorzystać na deser. Prosto, szybko, ale za to jak pysznie..
SKŁADNIKI:
Spód:
- 200g mąki
- 100g masła
- 2 żółtka
- 100g cukru
Budyń:
- opakowanie budyniu waniliowego
- 400ml mleka
- 50g masła
- 300g truskawek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywcza i wkładamy do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy na formę do tarty. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem, zwłaszcza w zagięciach.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 20 minut.
Budyń:
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu wykorzystując do tego 400ml mleka.
Do jeszcze ciepłego budyniu dodajemy masło i długo miksujemy na gładki krem. Budyń pozostawiamy do wystygnięcia - często mieszając aby nie powstał kożuch.
Ostudzony budyń ponownie miksujemy, aby go napowietrzyć i przekładamy na upieczony spód. Na wierzch układamy truskawki. Tartę schładzamy w lodówce.
SMACZNEGO:)
Mmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuń