8 maja 2015

Sernik karmelowy



Jeśli potrzebujecie zmiany dla swojego sernika to ten pomysł jest idealny. Już wielokrotnie urozmaicałam sernik różnymi owocami, czekoladą ale to połączenie było strzałem w dziesiątkę. Masa kajmakowa - to była pozostałość po mazurku świątecznym, nadała delikatny a zarazem bardzo ciekawy karmelowy smak. I obowiązkowo pokruszone orzechy - wyśmienity:)


SKŁADNIKI:

Spód:
- 200g ciasteczek owsianych
- 50g masła

Masa serowa:
- 6 jajek
- 200g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1kg sera do sernika
- 200g masy kajmakowej
- 2 łyżki mąki ziemnaczanej
- 200g śmietanki kremówki 30%

Polewa:
- 200g masy kajmakowej
- pokruszone orzechy włoskie


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić. Ciasteczka zmielić na drobno w blenderze, następnie dodać do roztopionego masła. Wymieszać. Masę przełożyć do torownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Włożyć do lodówki.

Masa serowa:
Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy. Dodawać po łyżce ser, aż poprzednia dokładnie się połączy. Następnie dodać masę kajmakową - jeśli jest twarda lub ma grudki to lekko ją podgrzać. Dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Na koniec śmietankę i krótko miksować.
Masę przelać na ciasteczkowy spód.

Sernik piec w nagrzanym piekarniku 180C przez godzinę. Następnie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika minimum godzinę.

Polewa:
Masę kajmakową podgrzać ciągle mieszając, aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Od razy przelać na wystudzony sernik.Obsypać pokruszonym orzechami włoskimi.


SMACZNEGO:)

1 komentarz: