26 kwietnia 2015

Kokosanka



Na szybko i bardzo słodko - ale kokosanki chodziły za mną już długo.


SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:
- 300g mąki
- 150g cukru pudru
- 3 żółtka
- 150g masła

Beza kokosowa:
- 3 białka
- 100g cukru
- 150g wiórków kokosowych
- 100g dżemu malinowego


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 170C i piec około 10 minut - musi pozostać blade.

Beza kokosowa:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier i ubijać aż powstanie gładki krem. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Ostygnięty sód smarujemy dżemem malinowym i wykładamy na niego krem kokosowy.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170C i pieczemy przez 45 minut.


SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz