Mazurek to już u mnie tradycja. Co roku ten sam z masą krówkową tylko za każdym razem inne zdobienie - w końcu to urok mazurka:)
Uwaga - jest bardzo słodki, mimo to wszyscy się nim zajadamy i z utęsknieniem czekamy cały rok na kolejne święta;)
SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
- 300g mąki
- 70g zmielonych migdałów
- 90g cukru pudru
- 2 żółtka
- 200g miękkiego masła
Ciasto na ozdobienie brzegów mazurka:
- 125g mąki
- 50g cukru pudru
- 1 jajko
- 70g miękkiego masła
- 30g zmielonych migdałów
Masa kajmakowa:
- 150 gotowej masy kajmakowej
lub
- 250g cukierków krówek
- 50ml mleka
- 25ml śmietany 30%
- 25g miękkiego masła
Do ozdobienia:
- 1 kostka gorzkiej czekolady
- migdały łuskane
- suszone morele
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybko zagnieść ciasto. Zagniatać do połączenia się składników - nie dłużej, gdyż ciasto będzie zbyt kruche. Ciasto owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na dowolny kształt.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec przez ok 15 minut (ciasto musi pozostać blade).
Ciasto na ozdobienie brzegów:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować do jednolitej konsystencji. Przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić brzegi bladego i delikatnie przestudzonego ciasta.
Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
Masa kajmakowa:
Gotową masę kajmakową przekładamy do garnuszka i podgrzewamy ciągle mieszając aż uzyskamy gładką konsystencję. Masę przelać na wystudzone kruche ciasto.
lub
Mleko ze śmietanką zagotowujemy w garnuszku. Dodajemy cukierki krówki ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy aż masa będzie gładka i lśniąca. Masę korówkową przekładamy na ostudzone kruche ciasto.
Jeśli mam więcej czasu wybieram tą tradycyjną masę z krówek - jest całkiem inna niż ta z puszki.
Mazurka ozdobić według uznania bakaliami i czekoladą.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz