6 kwietnia 2015

Babeczki do święconki


Zgodnie z tradycją w koszyczku powinny znaleźć się domowe wypieki. U mnie zazwyczaj były to muffinki. Jednak daleko im do tradycji. Dlatego w tym roku postanowiłam powiększyć swoją kolekcję foremek o mini babeczki - idealne do święconki. A babeczki idealnie waniliowe...


SKŁADNIKI:

- 70g masła
- 50g cukru
- pół torebki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 90g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżki mleka


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Masło delikatnie roztopić z cukrem i cukrem waniliowym aby nie doprowadzić do wrzenia. Roztopione masło utrzeć na puszystą masę. Wbić jajko. 
Do masy maślanej dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać aromat waniliowy i mleko. Miksować do gładkiej masy, ale nie zbyt długo aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy.

Ciasto wyłożyć do foremek do 3/4 wysokości.

Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 20 minut.

Ważne - babeczki nie mogą zbyt urosnąć, więc obserwować je podczas pieczenia i w razie potrzeby wyłączyć termoobieg.

Babeczki dowolnie udekorować.

SMACZNEGO:)

1 komentarz: