4 lipca 2015

Lekkie ciasto z truskawkami i jagodami



Bardzo lekkie i puszyste ciasto, idealne pod letnie owoce. Robi się błyskawicznie - pozostaje tylko czekanie na upieczenie. Smakuje rewelacyjnie jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem.


SKŁADNIKI:

- 6 jajek
- 200g cukru
- 150ml oleju
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 360g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120g truskawek
- 300g jagód


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Nie przerywając mieszania zmniejszyć obroty miksera i dodać po kolei żółtka. Po połączeniu się składników wlać olej i jogurt.
Mąką przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ciasta po łyżce aż poprzednia się połączy. Mieszać aż masa będzie gładka i jednolita.

Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce.

Piec w nagrzanym piekarniku 170C przez 45 minut.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz