12 lipca 2015

Kopiec Kreta


Kopiec kreta jest dość znanym i prostym ciastem, ale za to bardzo efektownym i zawsze robi wrażenie na gościach. Tym razem miałam bardzo mało czasu - bo niecałą godziną od zakupów do przyjścia gości, więc ciasto na koniec trafiło na chwilę do zamrażarki - na szybkie schłodzenie:)



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 3 jajka
- 100g cukru
- 2 łyżki wrzątku
- 250g mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Śmietana:
- 300ml schodzonej śmietanki 30%
- 1 fix do śmietanki
- 4 banany
- 2 łyżeczki płatków czekoladowych


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Jajka i cukier miksujemy na najwyższych obrotach. Dodajemy wrzątek i miksujemy do uzyskania białej puszystej piany.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszankę dodajemy do masy jajecznej. Bardzo delikatnie i krótko mieszamy aby masa nie opadła.
Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 20 minut.

Śmietana:
Śmietankę miksujemy na najwyższych obrotach przez ok 5 minut. Pod koniec ubijania dodajemy fix.
W osobnym naczyniu obieramy 1 banana i bardzo mocno i dokładnie go rozgniatamy widelcem - musi powstać gładka masa bananowa. Masę bananową oraz płatki czekoladowe dodajemy do śmietanki i bardzo delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki.

Wystudzony biszkopt przekładamy na talerz. Przy użyciu łyżeczki wydrążamy miąższ z ciasta na głębokość ok 0,5 cm pozostawiając boki ok 1 cm. Wydrążony miąższ przekładamy do miski i bardzo drobno kruszymy.
Obieramy pozostałe banany, kroimy wzdłuż na połowę i układamy w wydrążonej podstawie ciasta. Na wierzch wyłożyć śmietanę pozostawiając ok 1 cm wolnego miejsca od brzegu ciasta.. Łyżką uformować kształt kopuły i obsypać pokruszonym ciastem.
Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.


SMACZNEGO:)

2 komentarze:

  1. Pamiętam, jak dr. Oetker wypuścił "kopiec kreta" w kartoniku - wszyscy się nim zachwycali. Dziś nikt już tego nie stosuje, ale ciasto zostało i wszystkim smakuje, niezmiennie od lat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń