4 lipca 2015

Gofry



Gofry wymagają jedynie dobrego ciasta. Z tym przepisem nie ma znaczenia gofrownica - ja mam taką najtańszą "kwiatek", mimo tego gofry świetnie rosną, są pulchne i chrupiące. Dekorację zostawiam każdemu indywidualnie - cukier puder, owoce, dżem czy śmietana to kwestia smaku. Gofry wychodzą idealne:)



SKŁADNIKI:

- 160g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru 
- szczypta soli
- 250g mleka
- 40ml oleju słonecznikowego
- 1 jajko


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Bardo delikatnie wymieszać aż piana się połączy z masą.

Piec w gofrownicy przez 2-3 minuty do uzyskania złotego koloru i chrupkości gofra. Studzić na kratce.


SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz