4 lipca 2015

Jagodzianki z serem




Zaczął się sezon na jagody, więc grzechem byłby nie zacząć go od pieczenia jagodzianek. Tym razem wersja zawijana z białym serem. Bardziej jak drożdżówki, ale ciasto jest pulchne i delikatne a dzięki dodatku sera jagodzianki długo zachowują świeżość.



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 300ml mleka
- 60g masła
 - 100g cukru
 - 2 jajka
- 560g mąki
- 10g suchych drożdży
- pół łyżeczki soli

Masa serowa:
- 250g twarogu półtłustego
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 400g jagód

Lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki wrzątku


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Do  letniego mleka dodać masło, cukier i roztrzepane jajka. Całość wymieszać aż składniki się połącza.
Mąkę przesiać i połączyć z drożdżami. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Dodać do reszty składników i bardzo długo wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.Ciasto przełożyć do miski obsypanej mąką. Wierzch ciasta również obsypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 2 godziny (aż podwoi objętość).

Masa serowa:
Wszystkie składniki wymieszać na gładką konsystencję serka. (masło musi być bardzo miękkie albo rozpuszczone i mocno wystudzone).

Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i wyrabiać przez krótką chwilę. (jeśli w trakcie wyrabiania klei się do rączek to obsypywać je mąką aż samo będzie odchodziło) Ciasto podzielić na 2 części. Jedną cześć rozwałkować na wymiar posiadanej blachy dopieczenia (około 20x30cm).

Na połowie ciasto rozsmarować połowę porcji  sera pozostawiając odstęp od brzegów około 1 cm. Ser obficie posypać jagodami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od boku posmarowanego serem. Końce ciasta delikatnie docisnąć aby się skleiły (można je delikatnie zwilżyć wodą). Pokroić ostrym nożem na 7-8 części.
Czynność powtórzyć z drugą połową ciasta.
Bułeczki układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny być ułożone blisko się (stykać się bokami). Formę przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Po wyrośnięcie, jagodzianki piec w nagrzanym piekarniku 200C przez 20 minut.

Lukier:
Cukier puder wsypujemy do filiżanki dolewamy wrzątku i szybko mieszamy aż powstanie gładka biała masa. (jeśli jest zbyt płynna to należy dodać cukru pudru, a jeśli zbyt gęsta to troszeczkę wody)

Jeszcze ciepłe jagodzianki należy mocno polukrować.


SMACZNEGO:)


3 komentarze: