Zaczął się sezon na jagody, więc grzechem byłby nie zacząć go od pieczenia jagodzianek. Tym razem wersja zawijana z białym serem. Bardziej jak drożdżówki, ale ciasto jest pulchne i delikatne a dzięki dodatku sera jagodzianki długo zachowują świeżość.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 300ml mleka
- 60g masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 560g mąki
- 10g suchych drożdży
- pół łyżeczki soli
Masa serowa:
- 250g twarogu półtłustego
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 400g jagód
Lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki wrzątku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Do letniego mleka dodać masło, cukier i roztrzepane jajka. Całość wymieszać aż składniki się połącza.
Mąkę przesiać i połączyć z drożdżami. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Dodać do reszty składników i bardzo długo wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.Ciasto przełożyć do miski obsypanej mąką. Wierzch ciasta również obsypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 2 godziny (aż podwoi objętość).
Masa serowa:
Wszystkie składniki wymieszać na gładką konsystencję serka. (masło musi być bardzo miękkie albo rozpuszczone i mocno wystudzone).
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i wyrabiać przez krótką chwilę. (jeśli w trakcie wyrabiania klei się do rączek to obsypywać je mąką aż samo będzie odchodziło) Ciasto podzielić na 2 części. Jedną cześć rozwałkować na wymiar posiadanej blachy dopieczenia (około 20x30cm).
Na połowie ciasto rozsmarować połowę porcji sera pozostawiając odstęp od brzegów około 1 cm. Ser obficie posypać jagodami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od boku posmarowanego serem. Końce ciasta delikatnie docisnąć aby się skleiły (można je delikatnie zwilżyć wodą). Pokroić ostrym nożem na 7-8 części.
Czynność powtórzyć z drugą połową ciasta.
Bułeczki układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny być ułożone blisko się (stykać się bokami). Formę przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Po wyrośnięcie, jagodzianki piec w nagrzanym piekarniku 200C przez 20 minut.
Lukier:
Cukier puder wsypujemy do filiżanki dolewamy wrzątku i szybko mieszamy aż powstanie gładka biała masa. (jeśli jest zbyt płynna to należy dodać cukru pudru, a jeśli zbyt gęsta to troszeczkę wody)
Jeszcze ciepłe jagodzianki należy mocno polukrować.
SMACZNEGO:)
Jagody i ser łączą się wspaniale, uwielbiam takie bogate drożdżówki :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuń