Po długiej przerwie w pieczeniu zostałam zmotywowana dzięki odwiedzinom koleżanki. Tym razem idealne na podwieczorek lub do porannej herbaty malutkie rogaliki z jabłkami i rodzynkami. Zawsze obawiałam się ciasta drożdżowego jednak z tego przepisu wychodzi ciasto idealne do wałkowania i przeróżnych wypieków:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 300g mąki
- 7g suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 40g roztopionego masła
- 1 białko
- 150ml mleka
Nadzienie:
- 2 duże jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- rodzynki
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mleka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Mąkę przesiać i połączyć z drożdżami. Dodać pozostałe suche składniki, następnie płynne i zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto obsypać mąką, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Nadzienie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
Rogaliki:
Wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrobić i podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować cienko na kształt koła. Koła pociąć jak tort - na 12 trójkątów. Na każdy z trójkątów nałożyć nadzienie jabłkowe i po kilka rodzynek. Trójkąty zawijać zaczynając od podstawy na kształt rogalików.
Gotowe rogaliki rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Rogaliki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 12 minut.
Rogaliki można udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
SMACZNEGO:)
pysznie wyglądają te rogaliki :)
OdpowiedzUsuń