Mimo iż obecnie niewiele piekę, to w Święta Bożego Narodzenie nie odpuszczam tradycyjnych wypieków. Miodownik zagościł u nas już na stałe po ostatnich świętach. Jednak tym trochę zmodyfikowałam przepis aby nie był tak pracochłonny:) Oczywiście smakuje równie wyśmienicie.
SKŁADNIKI:
Krem:
- 500ml mleka
- 100g kaszy manny
- 180g masła
- 30g cukru trzcinowego
Ciasto:
- 100g miodu
- 80g masła
- 80g cukru pudru
- 500g mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 100g śmietany 18%
Masa orzechowa:
- 150g orzechów laskowych
- 50g migdałów
- 80g masła
- 80g miodu
- 50g cukru trzcinowego
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krem:
Z mleka odlać 100ml i rozpuścić kaszę mannę. Pozostałą cześć mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać kaszę manną i gotować do całkowitego zgęstnienia cały czas mieszając. Wystudzić.
Masło z cukrem utrzeć na puszysty krem. Powoli dodać kaszę manną - po łyżce i miksować do uzyskania kremowej konsystencji. Krem wstawić do lodówki.
Ciasto:
Na małym ogniu rozpuścić masło z modem. Dodać cukier puder i wystudzić.
Mąkę połączyć z sodą. Dodać jajko, śmietanę i wymieszać. Nie przerywając miksowania wlać wystudzone masło z miodem. Ciasto chwile wyrobić i wstawić do lodówki na ok 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na ok 3mm i wyciąć 3 jednakowe okrągłe ciasta.
Masa orzechowa:
Orzechy i migdały sparzyć wrzątkiem i bardzo drobno posiekać.
Masło roztopić z miodem i cukrem. Dodać orzechy, migdały o dokładnie wymieszać.
Masę orzechowa wyłożyć na wycięte ciasta.
Każde ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 12 minut.
Wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem z kaszy. Ciasto schłodzić w lodowce przez jeden dzień. Im dłużej, tym ciasto powinno być miększe.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz