26 grudnia 2015

Pierniki



Pierniki to już tradycja. Piekę na kilka dni przed Świętami i trzymamy w puszce aby zmiękły. Zawsze korzystam z tego samego przepisu, jednak tym razem dodałam kakao i są o wiele lepsze:)



SKŁADNIKI:


- 350g mąki
- 100g miękkiego masła
- 1 jajko
- 100g brązowego cukru 
- 30g przyprawy do piernika
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

 
Mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojone masło i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i nie lepiące. 

Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na około 2 milimetry i wykrawać ciasteczka  za pomocą foremek. Skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i dalej wykrawać pierniki. Czynność powtarzać do momentu wykorzystania całego ciasta.
Ciasteczka rozkładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pierniki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika są miękkie, dopiero po ostygnięciu twardą.


Po ostygnięciu pierniki ozdabiamy według upodobań:)

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz