Pierniki to już tradycja. Piekę na kilka dni przed Świętami i trzymamy w puszce aby zmiękły. Zawsze korzystam z tego samego przepisu, jednak tym razem dodałam kakao i są o wiele lepsze:)
SKŁADNIKI:
- 350g mąki
- 100g miękkiego masła
- 1 jajko
- 100g brązowego cukru
- 30g przyprawy do piernika
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojone masło i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i nie lepiące.
Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na około 2 milimetry i wykrawać ciasteczka za pomocą foremek. Skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i dalej wykrawać pierniki. Czynność powtarzać do momentu wykorzystania całego ciasta.
Ciasteczka rozkładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika są miękkie, dopiero po ostygnięciu twardą.
Po ostygnięciu pierniki ozdabiamy według upodobań:)
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz