Ostatnio piernik nie zdążył na zdjęcia, wiec tym razem się pośpieszyłam:) oczywiście nie mogłam sobie odpuścić urozmaicenia i przełożyłam śliwkowymi powidłami. Trudno uznać który lepszy - z powidłami jest słodszy, wiec decyzja musi być indywidualna.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 150g masła
- 150g czekolady
- 3 laski cynamonu
- 25g przyprawy do piernika
- 4 jajka
- 50g cukru trzcinowego
- 1 cukier waniliowy
- 125g maki
- 20g maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80g orzechów laskowych
- 50 migdałów
Polewa:
- 50g czekolady
- 50g mleka skondensowanego słodzonego
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Rozpuścić masło z czekoladą. Dodać łaski cynamonu i przyprawę do pierniki i gotować przez chwile na małym ogniu. Pozostawić do wystygnięcia.
Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszysta masę.
Online maki połączyć z proszkiem do pieczenia i powoli wsypywać do masy jajecznej nie przerywając mieszania.
Z masy czekoladowej wyjąć laski cynamonu i powoli wlać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać.
Orzechy i migdały sparzyć gorąca wodą i bardzo drobno posiekać. Dodać do ciasta.
Ciasto przełożyć do formy na babkę wyłożonej papierem do pieczenia.
Piernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 160C przez 40 minut.
Wystudzony piernik przekroić wzdłuż i przełożyć powidłami śliwkowymi.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Delikatnie wlewamy polowe mleka skondensowanego i intensywnie mieszamy - masa zrobi się bardzo zawarta. Cały czas podgrzewając i mieszając delikatnie dolać pozostała cześć mleka. Ważne - polewa nie jest płynna, ma konsystencje idealna do smarowania.
Polewę należy od razu przełożyć na ciasto.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz