Mazurek już od dawna zagościł u nas na stałe na Wielkanoc. Tym razem z mojego uwielbienia do migdałów wyszedł przepyszny bezowo-migdałowy z białą czekoladą. Osobiście trochę przesadziłam z ilością bezy - można zrobić jej mniej wtedy nie wyjdzie tak wysoki:)
SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
- 300g mąki
- 70g zmielonych migdałów
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 żółtka
- 200g miękkiego masła
Beza:
- 6 białek (rozdzielić na 2 miseczki po 3 białka)
- 300g zmielonych migdałów
- 200g cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 200g cukru
Polewa:
- 50ml śmietany 30%
- 200g białej czekolady
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybko zagnieść ciasto. Zagniatać do połączenia się składników - nie dłużej, gdyż ciasto będzie zbyt kruche. Ciasto owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na kształt dowolnej formy i włożyć na spód tej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Beza:
Wykorzystujemy 3 białka z pierwszej miseczki - białka utrzeć z migdałami, cukrem puderem i aromatem migdałowym na gładką pastę. Odstawić.
Białka z drugiej miseczki ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać po łyżce cukier. Do powstałej piany dodać pastę migdałową i dokładnie wymieszać do połączenia się składników - ale nie zbyt długo.
Słodką masę przelać do formy w której mamy już spód mazurka.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 180C przez 45 minut.
Polewa:
Śmietankę zagotować. Do gorącej śmietanki wrzucić połąmaną białą czekoladę i mieszać aż do uzyskania gładniej konsystencji polewy.
Przestudzoną polewę wylać na mazurka i udekorować według uznania.
SMACZNEGO:)
Z pewnością smakował wybornie :)
OdpowiedzUsuń