12 kwietnia 2015

Mazurek migdałowy



Mazurek już od dawna zagościł u nas na stałe na Wielkanoc. Tym razem z mojego uwielbienia do migdałów wyszedł przepyszny bezowo-migdałowy z białą czekoladą. Osobiście trochę przesadziłam z ilością bezy - można zrobić jej mniej wtedy nie wyjdzie tak wysoki:)



SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:
- 300g mąki
- 70g zmielonych migdałów
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 żółtka
- 200g miękkiego masła

Beza:
- 6 białek (rozdzielić na 2 miseczki po 3 białka)
- 300g zmielonych migdałów
- 200g cukru pudru
-  1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 200g cukru

Polewa:
- 50ml śmietany 30%
- 200g białej czekolady


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto kruche:

Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybko zagnieść ciasto. Zagniatać do połączenia się składników - nie dłużej, gdyż ciasto będzie zbyt kruche. Ciasto owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na kształt dowolnej formy i włożyć na spód tej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Beza:
Wykorzystujemy 3 białka z pierwszej miseczki - białka utrzeć z migdałami, cukrem puderem i aromatem migdałowym na gładką pastę. Odstawić.
Białka z drugiej miseczki ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać po łyżce cukier. Do powstałej piany dodać pastę migdałową i dokładnie wymieszać do połączenia się składników - ale nie zbyt długo.
Słodką masę przelać do formy w której mamy już spód mazurka.

Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 180C przez 45 minut.

Polewa:
Śmietankę zagotować. Do gorącej śmietanki wrzucić połąmaną białą czekoladę i mieszać aż do uzyskania gładniej konsystencji polewy.
Przestudzoną polewę wylać na mazurka i udekorować według uznania.


SMACZNEGO:)

1 komentarz: