6 kwietnia 2015

Babka cytrynowa



Wypieków Wielkanocnych część druga. Tym razem dla wczesnych gości świątecznych babka cytrynowa. Bardzo miękka i puszysta, z chrupiącą skórką i orzeźwiającym cytrynowym lukrem. Idealna na podwieczorek.



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 250g miękkiego masła
- 200g cukru
- 3 jajka
- 40g wiórków kokosowych
- 30g zmielonych migdałów
- skórka otarta z 2 cytryn
- 2 łyżki soku z cytryny
- 370g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 200g jogurtu naturalnego

Lukier:
- pół filiżanki cukru pudru
- 1 łyżka wrzątku
- 1 łyżeczka soku z cytryny


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Masło delikatnie roztopić z cukrem - nie doprowadzić do wrzenia. Roztopione masło utrzeć na puszystą masę. Po kolei wbijać jajka, aż poprzednie dokładnie się połączy. Dodać kolejne składniki nie przerywając mieszania - wiórki kokosowe, zmielone migdały, skórkę i sok z cytryny.
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do masy po łyżce. Na koniec wlać jogurt i miksować do uzyskania jednolitej masy.
Formę na babkę z dziurką wysmarować masłem i obsypać mąką. Wlać ciasto do 3/4 wysokości formy.

Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 60 minut - do suchego patyczka.

Lukier:
Do połowy wysokości filiżanki wsypujemy cukier puder. Wlewamy łyżkę wrzątku i sok z cytryny. Energicznie mieszamy łyżeczką aż do uzyskania  gładkiej konsystencji. 
Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodać odrobinę wody, jeśli jest zbyt rzadki dodać po łyżeczce cukru pudru.

Wystudzoną babkę polukrować.

SMACZNEGO:)

1 komentarz: