10 maja 2015

Ciasto ucierane z rabarbarem



Wreszcie nareszcie są letnie owoce. Ten sezon zaczynam od rabarbaru - tym razem bardzo szybko i prosto. Kolejne pomysły już się tworzą;)


SKŁADNIKI:

-125g masła
- 200g cukru
- 2 jajka
- 180g mąki
- 60g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90g śmietany
- 1kg rabarbaru


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Bardzo miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Dodać po jednym jajku. Mąkę przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Dodawać do ciasta po jednej łyżce, aż poprzednia dokładnie się połączy. Na koniec dodać śmietanę i kiksować jeszcze kilka minut aż ciasto będzie gładkie.
Rabarbar dokładnie ubyć i pokroić na różnej wielkości kawałki.

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć rabarbar bardzo gęsto - rabarbar traci sporo wody podczas pieczenia i kurczy się, dlatego też nie wbijać go głęboko w ciasto tylko poukładać na wierzchu.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 50 minut. Przed podaniem ciasto dokładnie wystudzić.


SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz