Szarlotki już tak dawno nie piekłam, że aż sama zapomniałam jaka jest pyszna. Niby zwykła, robi się błyskawicznie a smakuje każdemu. Jednak klasyki są wieczne;) Oczywiście, zawsze muszę delikatnie każde ciasto urozmaicić - tym razem budyniem. Pomysł pochodzi z tarty i doskonale komponuje się z kruchym ciastem.
SKŁADNIKI:
Spód:
- 300g mąki
- 180g masła
- 100g cukru
- 1 jajko
Nadzienie:
- 1,5kg jabłek
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 2 budynie waniliowe
- 750ml mleka
Kruszonka:
- 50g masła
- 59g cukru
- 100g mąki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki.
Nadzienie:
Jabłka obieramy i kroimy (wielkość dowolna, ja preferuję większe kawałki). Jabłka obsypujemy cukrem i cynamonem i dokładnie mieszamy.
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu wykorzystując 750ml mleka.
Schłodzone ciasto wałkujemy i rozkładamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy jabłka i ciepły budyń.
Kruszonka:
Masło roztapiamy. Do schłodzonego masła dodajemy cukier i mąkę. Rozcieramy pomiędzy palcami aż do uformowania kruszonki.
Kruszonką obsypujemy wierzch ciasta.
Pieczmy w nagrzanym piekarniku 200C przez 45 minut.
SMACZNEGO:)
wiatm a jakie wymiary blachy ? bo jak widze to nie ma nigdzie podanych nawet w innych przepisac a to wazne
OdpowiedzUsuńPiekę w różnych formach - zależy czy mamy gości czy nie:) Każde ciasto można upiec w dowolnej formie - mniejsza forma to 24x28, większa 25x35 a tortownica 24. Taką samą mam formę na tartę.
OdpowiedzUsuń