Ciasto chałwowe chodziło za mną od bardzo dawna. Długo się za nie zabierałam bo jest dość czasochłonne. Najdłużej czekamy na bezę ale końcowy smak wszystkich trzech warstw jest obłędny.
Najlepiej smakuje dnia następnego gdy dobrze się schłodzi.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 4 jajka
- 5 łyżek wrzątku
- 100g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń:
- 400ml mleka
- budyń waniliowy
- 200g chałwy waniliowej
Beza:
- 5 białek
- 100g cukru pudru
- 100g chałwy waniliowo-kakaowej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Jajka wbijamy do miski. Miksujemy na najwyższych obrotach. Po minucie dodajemy 5 łyżek wrzątku, cukier i cukier waniliowy i miksujemy jeszcze przez 2 minuty.
W osobnym naczyniu łączymy mąkę i proszek do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do ciasta mąkę. Miksujemy aż składniki się połączą.
Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 C przez około 12 minut.
Budyń:
Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu wykorzystując 400ml mleka.
Chałwę siekamy bardzo drobno i dodajemy do gorącego budyni. Gotując go na małym ogniu mieszamy aż chałwa się rozpuści.
Budyń studzimy. Zimnu budyń schładzamy w lodówce.
Beza:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Chałwę siekamy bardzo drobno i dodajemy ją do piany z białek bardzo delikatnie mieszając.
Pianę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bezę pieczemy w nagrzanym piekarniku 130 C przez godzinę.
Schłodzony budyń wykładamy na biszkopt. Wystudzoną bezę przekładamy na wierzch ciasta. Całość schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
SMACZNEGO:)
Mmm, musiało smakować fantastycznie :) Chałwa i beza, to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń