Mimo pięknego słońca za oknem brakuje mi letnich owoców. Na Walentynki, tak "na chwilę" pojawiły się truskawki, maliny i borówki - ale ile w nich prawdziwych owoców. Musiały przejechać miliony kilometrów nim trafiły do sklepu. Zdecydowałam się na zaprawione wiśnie w słoiku.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 3 jajka
- 5 łyżek wrzątku
- 100g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 150g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śmietana:
- 200g śmietany kremówki
- 100g cukru pudru
Galaretka:
- 1 galaretka wiśniowa
- wiśnie drążone
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Jajka wbijamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach. Nie przerywając miksowania dodajemy 5 łyżek wrzątku. Po 2 minutach dodajemy cukier i cukier waniliowy.
W osobnym naczyniu łączymy mąkę i proszek do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 C przez 12 minut.
Wystudzony biszkopt musimy przekroić. Można do tego wykorzystać nitkę lub bardzo ostry nóż.
Śmietana:
Schłodzoną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i miksujemy na najwyższych obrotach około 5 minut. Na koniec dodajemy po łyżce cukier puder.
Galaretka:
Galaretkę zrobić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Schłodzić aż zacznie tężeć.
Biszkopt wkładamy ponownie do tortownicy i wykładamy na niego połowę śmietany. Na śmietanie układamy wiśnie. Przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy pozostałą śmietanę oraz wiśnie. Na wierzch przekładamy tężejącą galaretkę.
Tort wstawiamy do lodówki na około 3 godziny.
SMACZNEGO:)
takie proste ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny torcik :)
OdpowiedzUsuń