14 lutego 2015

Tiramisu


Pomysł na tiramisu przyszedł sam, podczas zakupów. Plan był zupełnie inny, jednak stwierdziłam dlaczego nie, dlaczego nie spróbować. Wybór był trafny. Nie wymaga pieczenia, przygotowuje się bardzo szybko tylko czekamy aż się schłodzi. Za to efekt końcowy zadowoli oko i podniebienie:) Na pewno będę wracać do tego przepisu częściej.


SKŁADNIKI:

Krem:
- 500g serka mascarpone
- 4 jajka
- 100g cukru
- 50ml likieru

Biszkopty:
- 2 opakowanie podłużnych biszkoptów
- filiżanka mocnego espresso
- kakao do opruszenia


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krem:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Odstawiamy do lodówki.
Żółtka ucieramy z cukrem do jasnej kremowej konsystencji. Dodajemy po łyżce serek mascarpone i  mieszamy na najniższych obrotach aż masa całkowicie się połączy. Dolewamy kieliszek likieru.
Do masy serowej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy aż uzyskamy gładki krem. Krem wstawiamy do lodówki.

Biszkopty:
Zaparzamy mocne espresso i studzimy, żeby było całkowicie zimne.
Biszkopty wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Każdego biszkopta należy dokładnie posmarować espresso, tak aby dobrze nasiąkły jednak nie zbyt mocno bo będą zbyt miękkie. Można również każdego biszkopta włożyć do espresso i namoczyć ale wtedy jest większa szansa że będą zbyt namoczone i ciast będzie bardzo luźne.
Ja użyłam do tego pędzelka i czynność powtórzyłam dwukrotnie.
Biszkopty przykrywamy połową kremu. Oprószamy kakao.
Układamy druga warstwę biszkoptów i powtarzamy czynność namaczania biszkoptów espresso.
Biszkopty przykrywamy pozostałym kremem i oprószamy kakao.

Ciasto należy schłodzić przez co najmniej 3 godziny w lodówce.


SMACZNEGO:)

1 komentarz:

  1. Mmm, wygląda bajecznie :) To zdecydowanie jeden z moich ulubionych deserów :)

    OdpowiedzUsuń