12 listopada 2014

Tarta z Gruszkami


Smażone gruszki na brązowym cukrze z cynamonem, delikatny waniliowy budyń i mocno czekoladowa tarta...
mmm... jesień też może być pyszna;)


SKŁADNIKI:

Tarta:
- 160g mąki
-  30g kakao
-  60g cukru pudru
- 100g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka jogurtu

Budyń:
- budyń waniliowy
- 250ml mleka
- 250ml śmietanki 30%
- kilka kropel aromatu waniliowego

Gruszki:
- 4 gruszki
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Tarta:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i kakao. Dodajemy żółtko i pokrojone masło. Na koniec dodajemy łyżkę jogurtu i zagniatamy ciasto.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok godzinę.
Po schłodzeniu ciasto delikatnie ogrzewamy w rękach i wałkujemy na wielkość formy do tarty. 
Nie podsypujcie zbyt dużo mąką przy wałkowaniu, gdyż ciasto będzie się kruszyło.
Ciasto wykładamy na formę do tarty - lub ja ja na tortownicę - i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy  w nagrzanym piekarniku 180 C przez ok. 20 minut.

Budyń:
Odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy z budyniem. Resztę mleka zagotowujemy z śmietanką. Do gotującego się mleka wlewamy rozmieszany budyń. Ciągle mieszamy aż budyń zgęstnieje, tak aby nie zrobiły się grudki.
Budyń studzimy.
Wystudzony budyń ubijamy mikserem przez kilka minut do uzyskania gładkiej, napowietrzonej konsystencji. Nie przerywając ubijania dodajemy aromat waniliowy.
Budyń przekładamy na wystudzony czekoladowy spód tarty.

Gruszki:
Gruszki obieramy i kroimy na ósemki.
Na patelni roztapiamy masło. Wsypujemy cukier i mieszamy doprowadzając do zagotowania mieszanki. Dodajemy gruszki i posypujemy cynamonem. 
Smażymy na małym ogniu obracając gruszki na druga stronę do uzyskania złotego koloru. Uważać żeby nie przypalić karmelu i smażyć nie dłużej niż 10 minut aby gruszki się nie rozgotowały. Gruszki ostudzić.
Zimne gruszki ułożyć na budyniu. Za pomocą pędzelka rozprowadzić na gruszkach pozostały karmel ze smażenia.

Tartę wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

SMACZNEGO:)

1 komentarz: